Informatie voor op school

Hier vind je alle informatie voor op school. Leerrijk. Dus lezen. Zo hoef je niet met je mond vol tanden te staan als er termen zoals rente of intrest vallen.

Wat doet een bank?

Het geld waarmee een bank werkt, is eigenlijk het geld van de mensen die het er op allerlei rekeningen hebben staan. Het geld dat je binnenbrengt in het bankagentschap gaat naar een kluis. De bank houdt dan op de computer voor je bij hoeveel geld jij precies hebt. Die plaats op de computer is je rekening.

Op een rekening brengen je centen nog extra duiten op als je die er een tijdje op laat staan. Dat komt omdat je daarvoor een beloning krijgt van de bank: de rente.

De mensen die één of meerdere rekeningen hebben bij de bank worden cliënten genoemd.

 • Even terug in de tijd

  De bank bestaat al heel lang. Het in bewaring geven van goudstukken gebeurde voor het eerst in de middeleeuwen. Plaats van gebeuren: de goudsmid.

  De tafel waaraan de goudsmid werkte, noemde men banco. Dat verklaart meteen de oorsprong van het woord ‘bank’. De persoon die zijn munten in bewaring gaf, kreeg daarvoor een ontvangstbewijs. Dat briefje was de voorloper van het bankbriefje.

  Na verloop van tijd gingen sommige goudsmeden zich steeds minder met het maken van munten bezighouden, en steeds meer met het bewaren ervan en het uitgeven van ontvangstbewijzen. Nog later begonnen ze het geld dat ze bewaarden tegen intrest uit te lenen. Dat wil zeggen dat de mensen die geld kwamen lenen op een afgesproken tijdstip meer geld moesten terugbetalen dan ze hadden geleend. Op die manier werden de goudsmeden bankiers en werden hun bedrijfjes banken.

 • Het spel van rente en intrest

  Eén van de voornaamste taken van een bank is het leven van haar cliënten een stuk gemakkelijker en veiliger te maken. Je hoeft je spaargeld niet onder je matras te verstoppen. Je zet het op een veilige rekening waar het ook nog rente opbrengt.

  Rente is de beloning (onder de vorm van geld) die je van de bank krijgt omdat je je geld een tijd op je rekening hebt gezet. Op een spaarrekening zet je de centen die je niet meteen nodig hebt.

  Maar je kan ook geld lenen van de bank. Als je geld leent van de bank moet je niet alleen het geleende bedrag terugbetalen aan de bank. Je moet de bank bovenop de geleende som ook nog een beloning (voor het voorschieten) betalen. Dat noemen we de intrest. Lenen doe je dus als je iets heel duur (een huis of een auto) wil kopen en je daarvoor echt niet genoeg centen hebt om alles meteen te betalen.

  Dus, als je je spaargeld bij de bank in bewaring geeft, dan krijg je daar een beloning voor: de rente. Leent de bank iemand een grote som geld, dan wordt ze daar ook voor beloond: de intrest.

Wat is een zichtrekening?

De zichtrekening is niet alleen het bekendste maar ook het meest gebruikte bankproduct. Het is een rekening waarop je al je centen kan zetten die je wenst ter beschikking te houden voor betalingen. De term ‘zicht’ duidt er op dat je centen ‘op zicht’ of dadelijk opvraagbaar zijn bij de bank.

Hoe kan ik betalen?

Om te kunnen betalen dien je natuurlijk over centen te beschikken. Sommige ouders storten elke week of elke maand zakgeld op de zichtrekening van hun kind.
Pas op: zolang je geen 16 jaar bent, kan je maximaal 100 euro per week betalen en afhalen.

Verder is het handig om over een bankkaart te beschikken. Ze geeft je toegang tot heel wat diensten.

Wat vinden we zoal op een bankkaart?

Samen met je bankkaart ontvang je een geheime code. Zo kan alleen jij geld afnemen van je rekening of betalen met geld van je rekening. Je geheime code mag je echt aan niemand meedelen – ook niet aan je beste vriend(in). Schrijf in geen enkel geval je code op je kaart. Ook niet op een papiertje dat je in je portefeuille bewaart.

Ben je je kaart verloren of is ze gestolen?

Bel als de bliksem naar Card Stop. De bank zal onmiddellijk je kaart blokkeren zodat er geen geld van je rekening kan gehaald worden.

Wat kan je doen met je bankkaart?

 • 7 dagen op 7 geld van je zichtrekening afhalen aan de Self-Service Banking-automaten (in een agentschap) of aan de Bancontact/Mister Cash-automaten (in de straat).
 • Je kan niet onder nul gaan.
 • Je kan maar 100 euro per week afhalen.
 • Je aankopen betalen in een winkel in binnen- of buitenland.
 • Je kan er ook in de meeste andere landen geld mee uit de muur halen.

Wat is een overschrijving?

Met een overschrijving zet je geld over van je eigen zichtrekening naar de rekening van iemand anders. Je hoeft hiervoor niet eerst het geld cash in handen te hebben. Je kan dit elektronisch van de ene rekening naar de andere overbrengen. Jonger dan 16 kan je wekelijks tot 100 euro van je zichtrekening gebruiken, inclusief de overschrijvingen die je doet. Je kan natuurlijk niet onder nul gaan. En je licht best ook steeds je ouders in voor je een overschrijving doet.

Een overschrijving kan je invoeren via de Self-Service Banking-automaten in je Belfius-agentschap of via internet (Belfius Direct Net). Of je kan het papieren exemplaar ingevuld afgeven in je Belfius-agentschap.

Bekijk hoe een overschrijving eruitziet (PDF, 75 kb)

Kan je lenen voor grote aankopen?

Als je iets heel duur wil kopen en je hebt niet genoeg geld bij elkaar gespaard om het te betalen, dan kan je als meerderjarige lenen bij de bank. Als je alles volgens plan hebt terugbetaald, heeft de bank meer van jou teruggekregen dan het geleende bedrag. Dat komt omdat de bank bovenop het uitgeleende bedrag ook een vergoeding krijgt: de intrest.

Let op: Geld lenen kost ook geld!

Welke verzekeringen zijn er?18+

Bij een bank kan je niet alleen een spaarrekening of een zichtrekening openen. Elke volwassene kan er ook een verzekering afsluiten.

Een verzekering beschermt je tegen de soms zware kosten die een ongeval of andere tegenslag met zich meebrengen.

Als je een verzekering afsluit, dan betaal je elk jaar een bepaalde som aan de bank (de verzekeraar). Dat is de verzekeringspremie. Als er zich dan toch een onheil voordoet en je hebt de juiste verzekering, dan betaalt de verzekeraar je een deel van de kosten van de schade terug.

Soorten verzekeringen

De meeste verzekeringen (behalve de scooterverzekering) kunnen pas vanaf je 18de worden afgesloten.

Sommige verzekeringen zijn verplicht. Als je een brommer, een auto of een ander motorvoertuig hebt, dan ben je verplicht om een autoverzekering of scooterverzekering te hebben. Zo ben je verzekerd als jij of iemand anders de baan opgaat met je voertuig. Bij een ongeval betaalt de autoverzekering dan een schadevergoeding aan de slachtoffers van het ongeluk.

En natuurlijk zijn er ook heel wat niet verplichte verzekeringen: de familiale verzekering, de brandverzekering, de reisverzekering, de hospitalisatieverzekering, enzovoort.

Een familiale verzekering zorgt er bv. voor dat je ouders niet opdraaien voor iets wat jij bij iemand anders hebt stukgemaakt. Met een brandverzekering zit je goed als er brand bij je uitbreekt. Als je reis in het water valt door zware autopech, dan zorgt een reisbijstandsverzekering ervoor dat je je reis toch kan verderzetten. Heb je een hospitalisatieverzekering, dan wordt een groot gedeelte van de ziekenhuiskosten terugbetaald als je in het ziekenhuis belandt.