Soorten verzekeringen

Burgerlijke aansprakelijkheid, de verplichte verzekering

Elke bestuurder van een gemotoriseerd voertuig is burgerlijk aansprakelijk. Een aansprakelijkheidsverzekering (BA) is verplicht om, bij een ongeval waarbij je in het ongelijk wordt gesteld, de slachtoffers te kunnen vergoeden.

Wat moet ik doen?

Als je deze verzekering afsluit, krijg je een groene kaart die je altijd bij moet hebben.

En als ik nooit in het ongelijk word gesteld?

In het ongelijk of niet, je neemt enorme risico’s als je niet verzekerd bent. Bij een ongeval met zwakke weggebruikers (voetgangers, fietsers …) betaalt de verzekering van het gemotoriseerd voertuig altijd de schadevergoeding. Goed verzekerd zijn, is dus geen overbodige luxe.

Een auto te verzekeren?

Belfius Bank biedt je gratis een aantal extra voordelen om je zo goed mogelijk weer op weg te helpen na een ongeval op Belgisch grondgebied. Deze dienst is bij je BA inbegrepen en:

  • sleept je wagen naar een van de 2 200 erkende garages in België;
  • helpt je de klok rond, waar je ook bent in België;
  • komt je wagen gratis depanneren, ook als je in het ongelijk wordt gesteld;
  • brengt jou en je passagiers naar huis;
  • stelt je onmiddellijk een vervangwagen (maximaal 6 dagen bij totaal verlies) ter beschikking indien je gelijk hebt en laat je wagen herstellen in een van de 2 200 erkende garages.

Rechtsbijstand

Is bij een ongeval de tegenpartij aansprakelijk of in het ongelijk gesteld, dan moet zij de materiƫle en lichamelijke schade betalen. Die vergoedingen moeten wel worden gevorderd. De rechtsbijstandsverzekering organiseert en betaalt die service. Ze dekt ook de kosten bij juridische geschillen, ongeacht of je zelf een rechtsgeding moet aanspannen of, integendeel, je voor de rechtbank moet gaan verdedigen. De verzekering rechtsbijstand is niet verplicht, maar wordt wel ten zeerste aanbevolen.

 

Bestuurdersverzekering

Deze verzekering dekt de lichamelijke schade of het overlijden van de in het contract vermelde bestuurder van het voertuig, zelfs als hij voor het ongeval aansprakelijk is.

 

Omniumdekkingen

Belfius Assistance

Een verzekeringsformule voor bijstand aan personen en voertuigen, zowel in België als in het buitenland.