Op vakantie

Tijdens je welverdiende vakantie wil je onbezorgd genieten. Verrassingen op financieel vlak kan je dan missen als kiespijn. Via Belfius Bank hou je de klok rond 100 % controle over je financiën, waar je je ook bevindt. Praktische reistips, oplossingen voor lange afstandsbankieren (onze superhandige app Belfius Travel!), advies over de juiste verzekeringen … dat en zoveel meer ontdek je in dit dossier!

Betalen in het buitenland?

Maestro

Met de Maestro®-functie van je bankkaart kan je eenvoudig geld afhalen en betalen in het buitenland. Zo hoef je niet te veel cash geld mee te nemen. Je gebruikt dezelfde geheime code als die die je bij de bankautomaat om de hoek intikt.

In de landen van de SEPA-zone (de lidstaten van de Europese Unie + IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland) zijn je geldopnames en betalingen in euro gratis. Voor betalingen binnen de SEPA-zone en betalingen erbuiten in een andere munt dan de euro wordt er wel wat extra aangerekend, afhankelijk van het land van bestemming.

Betaling met bankkaart buiten de Europese SEPA-zone en erbinnen in een andere munt dan de euro -> 0,50 EUR

Geldopname met bankkaart buiten de Europese SEPA-zone en erbinnen in een andere munt dan de euro -> 5 EUR + 1 % (toegepast op de wisselkoers)

Opgelet: om Maestro te kunnen gebruiken, moet er wel voldoende op je zichtrekening staan. Ook in het buitenland kan je makkelijk geld op je zichtrekening zetten (bijvoorbeeld vanop je spaarrekening) via Belfius Direct Net. Je hebt er enkel een pc met internetverbinding, je Belfius-bankkaart en je Belfius Card Reader voor nodig. Of makkelijker nog: je kan dit ook vanop je smartphone of tablet met Belfius Direct Mobile.

Ontdek meer over Maestro

® Maestro is a registered trademark, and the circles design is a trademark of Mastercard International Incorporated.

Kredietkaart

Zowel in België als in het buitenland kan je ook met een kredietkaart makkelijk je uitgaven bekostigen. In de SEPA-zone kost je dat geen cent. En wat meer is: die betalingen gaan pas van je rekening in de maand volgend op je aankopen, waardoor je wat meer financiële ademruimte geniet. Geld opvragen met je kredietkaart kost je wel minimum 5 euro, zowel in België als buiten de eurozone.

Ontdek ons gamma kredietkaarten

Mastercard Prepaid (18+)

De Mastercard® Prepaid brengt de voordelen van alle andere betaalkaarten samen. Je kan er overal ter wereld mee betalen en ook heel eenvoudig je online aankopen mee doen. Bovendien ben je voor de meeste van die aankopen gedurende 90 dagen automatisch verzekerd* tegen schade, diefstal en bedrog.

Het belangrijkste verschil met een debetkaart en een kredietkaart? Met de Mastercard Prepaid laad je een bepaald bedrag rechtstreeks van je zichtrekening op je kaart. Je bepaalt dus zelf het maximumbedrag voor je aankopen. Zo blijf je tijdens je vakantie binnen de grenzen van je budget.

Het saldo van je Mastercard Prepaid kan je opvragen en aanpassen via Belfius Direct Net, Belfius Direct Mobile, Belfius Direct Alert of in onze Self-Service Banking-zones. Iedereen die ouder is dan 18 en houder is van een Belfius-zichtrekening, kan een Mastercard Prepaid aanvragen. Vanaf november 2012 wordt de leeftijdsgrens verlaagd tot 16 jaar.

(*) Raadpleeg de voorwaarden (franchises, gedekte goederen, dekkingslimieten…) van de verzekeringspolissen in uw Belfius-kantoor of op www.belfius.be. De algemene en bijzondere voorwaarden hebben voorrang op de algemene kenmerken die in de commerciële brochures beschreven staan. Alle in dit document vermelde verzekeringen zijn collectieve verzekeringen die Belfius Bank NV heeft afgesloten bij Chartis Europe NV (Belgisch filiaal), verzekeringsonderneming naar Frans recht, Pleinlaan 11, 1050 Brussel, erkend onder nr. FSMA 0976 – RPR Brussel 0435.262.754.

Vraag een Mastercard Prepaid aan

® Mastercard is a registered trademark, and the circles design is a trademark of Mastercard International Incorporated.

Vreemde munten

Cash op zak hebben is altijd handig, maar te veel is ook niet goed. Daarom vertellen we je graag waar je geld uit de muur kunt halen, en hoe je dat het voordeligst doet. Dat kan makkelijk met onze Belfius Travel App.

Bestel tijdig vreemde munten in je Belfius Bank-kantoor. Geen idee wat de officiële munteenheid van Finland of Zambia is? Ontdek de munteenheden van alle landen én hun wisselkoers met de handige Currency Converter (*).

(*) Als je op deze link(s) klikt, verlaat je de website van Belfius Bank. Hoewel Belfius Bank de sites waarnaar hyperlinks worden voorzien met de nodige zorg uitkiest, kan de bank niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site waarnaar de hyperlink leidt. Die sites staan immers niet onder haar controle en Belfius Bank kan de inhoud van die sites niet beïnvloeden.

Overschrijvingen

Vanaf 16 jaar kan je internationale overschrijvingen doen, met een maximum van 2 500 euro per keer en 3 750 euro per week. Ben je meerderjarig, dan kan je maximum 12 500 euro per keer en 100 000 euro per week overschrijven. Tot de verbeelding sprekende bedragen …

Top

Lange afstandsbankieren

Belfius Direct Net

Beschik je op vakantie over een pc met internetaansluiting? Dan kan je met Belfius Direct Net op gelijk welk moment de stand van je rekeningen raadplegen of banktransacties doen, zoals overschrijvingen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Deze service is beveiligd, volledig gratis en de klok rond toegankelijk!

(!) Vanaf 16 jaar kan je internationale overschrijvingen doen, met een maximum van 2 500 euro per keer en 3 750 euro per week. Ben je meerderjarig, dan kan je maximum 12 500 euro per keer en 100 000 euro per week overschrijven.

Belfius Direct Alert

Via Belfius Direct Net kan je Belfius Direct Alert aanvragen. Die service houdt je via sms automatisch op de hoogte van de bewegingen op je zicht- en spaarrekening. Zo volg je de klok rond je financiële situatie: je kiest zelf de frequentie van de ‘alerts’ (dagelijks, wekelijks, maandelijks …) en bovendien word je verwittigd bij verrichtingen (inkomsten en uitgaven) die een door jou bepaald maximumbedrag overschrijden. Wil je snel je rekeningsaldo kennen? Stuur dan ‘saldo’ via een sms’je naar 4848* en je ontvangt van ons een sms’je met het saldo van je rekening.

(*) De sms-berichten die u ontvangt zijn gratis en 0,15 euro per verzonden sms’je om het saldo van je rekening op te vragen (gefactureerd via je gsm-provider).

Belfius Direct Mobile

Je bankverrichtingen online beheren vanaf je smartphone of tablet? Dat doe je met Belfius Direct Mobile, onze gratis service waarmee je eenvoudig het saldo van je rekeningen en kaarten controleert of overschrijvingen doet. Gewoon even activeren via Belfius Direct Net en je bent vertrokken!

Duizenden Belfius Bank-klanten maken al gebruik van Belfius Direct Mobile en hun aantal groeit nog elke dag. Voor die steeds groter wordende groep ontwikkelden we de Belfius Travel App, een toepassing die je gratis kan downloaden (zowel voor Apple als voor Android). Ga je op vakantie en neem je je smartphone of tablet mee? Dan is Belfius Travel een onmisbare app, met maar liefst 9 functies:

 • Een ATM locator waarmee je wereldwijd de dichtstbijzijnde geldautomaat vindt én meteen te weten komt hoe lang je erover doet om er te geraken (te voet of met de auto).
 • Een digitale bankkluis, beveiligd met een cijfercode, waarin je foto’s van belangrijke documenten kwijt kan. Zo heb je altijd alles bij de hand.
 • Handige travel checklists die je zelf kan aanpassen. Zo wordt het écht moeilijk om iets te vergeten.
 • Heb je op je bestemming een dringende vraag over je bankzaken of je verzekering? Met de Contact-knop kom je altijd bij de juiste personen terecht.
 • ...

Top

Je vakantie financieren

Hoe graag je dat ook zou willen, wellicht beschik je niet op elk moment over het budget om meteen je koffers te pakken en op reis te vertrekken.

Stel daarom een spaarpotje samen: door bijvoorbeeld elke maand wat geld opzij te zetten, komt je droomvakantie sneller binnen handbereik. Je kan ook een automatische doorlopende opdracht aanmaken, bijvoorbeeld van je zichtrekening naar je spaarrekening. Zo staan eventuele dipjes in spaarmotivatie of je eigen vergeetachtigheid je droomreis niet in de weg!

Benieuwd hoeveel je opzij kan zetten en hoe lang je erover doet om het nodige budget bijeen te sparen? Met onze Spaarsimulator weet je het meteen.

Studeer je nog en ben je op zoek naar een studentenjob om je vakantie te financieren? Neem een kijkje in ons dossier ‘Studentenjobs’: we helpen je er graag op weg!

Top

Praktische info

Verzekeringen

Belfius Assistance
Trek je op vakantie naar het buitenland, of ga je er studeren? Dan is Belfius Assistance de ideale verzekering voor jou. Hebben je ouders al een Belfius Assistance en ben je nog bij hen gedomicilieerd, dan ben je in het buitenland zelfs automatisch gedurende drie maanden verzekerd.

Raak je zodanig verslingerd aan de couleur locale dat je beslist om langer te blijven? Geen probleem! Je kan je verzekering verlengen via je Belfius Bank-kantoor (mits betaling van een supplement van 38,01 euro per bijkomende maand). Uiteraard hoef je daarvoor niet speciaal heen en weer te vliegen. Je regelt alles heel vlot telefonisch of via e-mail.

Ontdek alle details over Belfius Assistance

Annulatieverzekering
Wie via een touroperator boekt, sluit best een annulatieverzekering af. Zo valt je budget niet samen met je reis in het water.

Mutualiteit

Ben je nog student en woon je thuis bij je ouders? Dan ben je in ieder geval verzekerd door hun mutualiteitsverzekering, volgens de regels die gelden in België of in het land van bestemming.

Wie naar een land buiten de EU vertrekt, controleert best de bestaande akkoorden tussen België en het land van bestemming. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de mutualistische alarm- en zorgcentrale België (*) (MUTAS) of kan je contact opnemen met je mutualiteit.

(*) Als je op deze link(s) klikt, verlaat je de website van Belfius Bank. Hoewel Belfius Bank de sites waarnaar hyperlinks worden voorzien met de nodige zorg uitkiest, kan de bank niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site waarnaar de hyperlink leidt. Die sites staan immers niet onder haar controle en Belfius Bank kan de inhoud van die sites niet beïnvloeden.

Paspoort / Visum

Hou er rekening mee dat je voor sommige bestemmingen een reispas of visum (*) nodig hebt. Vraag die tijdig aan, zodat je je reis niet moet uitstellen of annuleren omdat je documenten niet in orde zijn.

Inentingen en medicijnen
Wat je bestemming ook is, het is altijd een goed idee om een kleine voorraad medicijnen mee te nemen. Moet je je laten inenten tegen bepaalde ziektes? Informeer je dan lang genoeg op voorhand. Zo vermijd je het risico dat je je voor alles in één keer moet laten inenten: dat is immers niet leuk om mee te maken en soms ook medisch onmogelijk.

Tip: maak een handige checklist voor je reisapotheek (*) en controleer welke inentingen noodzakelijk zijn voor je land van bestemming (*).

Handige reistips!

 • Cash geld blijft het makkelijkst om te stelen: je neemt er dus best niet te veel van mee.
 • Let erop dat niemand over je schouder staat te gluren wanneer je geld afhaalt aan een geldautomaat of je code ingeeft aan een kassa.
 • Leer de geheime code van je bankkaart uit het hoofd: schrijf ze vooral nergens op. Vermijd ook te voor de hand liggende combinaties zoals ‘1234’, je postcode of je geboortedatum.
 • Laat je portefeuille en je bankkaart niet rondslingeren.
 • Bel onmiddellijk Card Stop op het nummer +32 70 344 344 in geval van diefstal, verlies of wanneer een geldautomaat je kaart inslikt. Stop dat nummer meteen in je gsm: zo heb je het altijd bij de hand.
 • Noteer het nummer van je kaart en je bankrekening op een papiertje en laat het achter in de kluis op je hotelkamer. Of neem er een foto van en sla die op in de virtuele brandkluis van de Belfius Travel App op je smartphone of tablet. Het zal je goed van pas komen mocht je Card Stop moeten bellen.
 • Ben je je kredietkaart kwijt? Bel dan onmiddellijk Card Stop én de lokale politie. Je kaart wordt geblokkeerd, zodat je je geen zorgen moet maken over frauduleus gebruik. Bewaar ook een kopie van je verklaring bij de politie: mocht blijken dat er na de melding van diefstal toch nog aankopen zijn gebeurd met je kaart, dan hoef jij daar zeker niet voor op te draaien.

(*) Als je op deze link(s) klikt, verlaat je de website van Belfius Bank. Hoewel Belfius Bank de sites waarnaar hyperlinks worden voorzien met de nodige zorg uitkiest, kan de bank niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site waarnaar de hyperlink leidt. Die sites staan immers niet onder haar controle en Belfius Bank kan de inhoud van die sites niet beïnvloeden.

Top